Hyvinvointibuumi paisuu paisumistaan. Sen joka alalla on nähtävissä kasvua. Kuntosalikävijät lisääntyvät koko ajan, CrossFit -saleja on entistä enemmän, fitnesskisoissa kilpailijamäärät ovat lisääntyneet valtavasti, jooga on yleistynyt. On erilaisia ruokavalioita pilvin pimein, satoja ihmisiä menee kuuntelemaan luentoa suolistosta. On myös syntynyt uusia ammatteja kuten elämäntaidon valmentajia ja personal trainereita, ja joiden kysyntä lisääntyy jatkuvasti. Meditointi on jo monen ihmisen tapa aloittaa päivä, onnellisuutta käsitteleviä kirjoja luetaan paljon jne. Tämä on hyvä asia. On hienoa, että ihmiset ovat alkaneet kiinnostumaan omasta hyvinvoinnista ja pitämään itsestään huolta. Oheen on tullut myös uusi ongelma, ylihyvinvointi.
Olen itsekin ollut tässä buumissa mukana kohta 15 vuotta ja valmentajana 8 vuotta. Buumin ja oman urani myötä olen törmännyt uuteen ilmiöön nimeltä ylihyvinvointi.
Mitä on ylihyvinvointi
Ylihyvinvointi tarkoittaa sitä, että joko yksi tai useampi hyvinvointiin liittyvä asia, joka on ehkä alkanut ilon kautta, on alkanut hallitsemaan elämäämme. Se hallitsee niin paljon, että se on muuttunut stressiksi, pakoksi ja peloksi eli tiedostamattomaksi pahoinvoinniksi. Toisin sanoen, intohimo on muuttunut pakkomielteeksi eli addiktioksi, joka ei ole enää elämänlaatua parantavaa.
Ylihyvinvointi tai hyvinvointi on hyvin subjektiivinen kokemus. Se mikä toisella tuntuu lyövän yli tai väärältä, voi toiselle olla määrällisesti ihan sopiva tai juuri oikea valinta. Me ihmiset olemme keskenämme hyvin erilaisia ja siksi olisi tärkeää, että kunnioitamme itsellemme tärkeitä arvoja sekä luonnollista kasvuvauhtia pakonomaisen kehittymisen sijaan. Hyvä signaali onnistuneesta hyvinvoinnista on ilo, nautinto ja vapaus.
Miten ikinä ihminen pyrkiikään parantamaan omaa hyvinvointia, on tärkeää, että tekemisessä on ilo, matkasta nautii sekä siinä on mukana vapaa tahto. Tälloin hyvinvointiin käytetty aika on elämänlaatua parantavaa. Jos se aiheuttaa paljon stressiä, tekeminen lähtee pelosta tai pakosta, silloin se kääntyy pakkomielteeksi. Tämä on elämänlaatua huonontavaa, joten silloin siitä kannattaa luopua tai muuttaa toteuttamistapoja.
Miten ylihyvinvoinnin voi tunnistaa
Jos hyvinvointiin liittyvät asiat alkavat tuottaa liikaa stressiä, niin mm. ruokavalion sekä liikunnan terveysvaikutukset alkavat heikentyä. Asiaa on tutkittu mm. rotilla. Rotat harrastivat tismalleen saman määrän liikuntaa, toiset vapaa muotoisesti ja toiset rullassa valvotusti juosten. Ensimmäinen ryhmä oli paljon terveempi, vaikka liikunnan määrä oli sama. Joten kannattaa tulla tietoiseksi siitä, että kaikki hyvinvointiotsikon alla toimivat asiat eivät aina lisää hyvinvointia.
Mainos

Oletko mainostaja?
Kiinnostaako yhteistyö ja haluat mainostaa sivuston aihepiireihin sopivaa tuotetta tai palvelua tässä? Hienoa, klikkaa alla olevaa painiketta.
Ota yhteyttäMainos
Ympärillämme vallitseva hyvinvointikulttuuri sekä sen valtava tarjonta ajaa meitä helposti hyvinvoinnin lisäksi myös ylihyvinvointiin. Myös minä olen useaan otteeseen ajautunut tähän tilaan. Muistan, kun nuorena aloin treenaamaan ja se oli monta vuotta kivaa. Kuitenkin 3-4 vuoden kuluttua huomasin, että valehtelen ystävilleni, en päässyt reissuun jottei palautumiseni kärsisi. Kun tiedostin tämän, aloin olla enemmän tekemisissä taas ystävieni kanssa ja samalla voin paljon paremmin. Toinen kerta tapahtui, kun nuorempana kiinnostuin voimakkaasti henkisistä asioista, mm. läsnäolosta. Tämä johti siihen, että koin kaiken haluamani elämässä lähtevän egosta ja sitä kautta vääräksi. Vasta kun päästin irti tästä lähestymistavasta, elämänlaatuni parani huomattavasti.
Kolmas kerta tapahtui, kun innostuin luonnonmukaisesta ruokavaliosta. Oloni parani merkittävästi, mutta jossain kohtaa huomasin olevani aivan liian ehdoton luomun suhteen. Havahduin, kun hikipäässä kannoin lähteestä vettä kahdella kanisterilla ja kaatuilin metsässä. Aloin antamaan itselleni enemmän vapauksia ruokavaliossa, ja näin löysin tässäkin asiassa itselleni sopivan tavan.
En tarkoita, että treenaaminen, läsnäolo tai luonnomukainenravinto olisivat huonoja asioita. Olin vain itse typerä, kun en osannut suhtautua niihin oikein. Minä olen aina käynyt asioiden kanssa äärirajoilla, koska silloin löydän itselleni parhaimman tavan tehdä ja toteuttaa itseäni. Treenaaminen, läsnäolo sekä luonnonmukainen ravitsemus ovat tänä päivänä vahvasti elämässäni mukana mutta juuri sillä tavalla, mikä minulle tuntuu hyvältä. Näiden kokemusten jälkeen olenkin tehnyt juuri niitä hyvinvointiin liittyviä asioita, joista nautin, jotka tuottavat iloa ja lähtevät vapaasta tahdostani.
Kannustan ihmisiä jotka haluavat voida paremmin lähtemään liikkeelle niillä hyvinvoinnin elementeillä, jotka tuntuvat itselle parhailta vaihtoehdoilta. Sillä ei ole väliä onko se trendi, eikä sillä, onko se paras. Tärkeintä on, että se innostaa, ja tekemisestä tulee hyvä olo. Silloin se on optimaalisin.
Lisäksi kannustan ihmisiä tunnistamaan oman luonnollisen kasvuvauhdin, joka vaihtelee elämämme aikana sekä omat arvot. Tämä tarkoittaa sitä, että silloin, kun hyvinvointiin liittyvien asioiden määrä ja käytetty aika sekä valinnat ovat sopivat, ne ovat elämänlaatua parantavia.
Huomioi yksilötason erot
Tässä on myös valtavia yksilöllisiä eroja. Toisille sopii, että on monta asiaa, joihin käytetään paljon aikaa ja että ne täsmäävät trendien kanssa. Toiset taas stressaantuvat tällaisesta, joten silloin on oltava itsellemme rehellisiä ja löydettävä ne itsemme arvoiset hyvinvoinnin elementit sekä tavat toteuttaa niitä.
Alla video aiheesta. Lisää myös Gainssin blogissani, teemukarppinen.gains.fi.