Tiede

Yrttilääkintä ja toksiset homeet

Yrttilääkintä on ollut kautta historian hoitokeino mitä erilaisimpiin vaivoihin. Yrtit ovat kokeneet jonkinlaisen uudelleen tulemisen tällä superfoodien aikakaudella.

Yrtit eivät ole missään nimessä oletusarvoisesti huono asia ja niillä pystyy varmasti saamaan aikaan paljon hyvää. Ongelma on se, että niiden laatua ei välttämättä tarkkailla mitenkään. Niiden tuotantoa ei ole säädelty, joten yrttivalmisteet voivat sisältää lähes mitä vain. Monet luulevat että koska yrtit ovat luonnollisia, ovat ne turvallisia. Näin ei kuitenkaan ole.

Tuoreessa pakistanilaisessa tutkimuksessa käytiin läpi 30 näytettä usein käytetyistä yrttilääkkeistä. Jopa 90% näytteistä piti sisällään homeita ja 70% yli ihmisille sallitun määrän. 31% näistä homeista tuotti haitallisia mykotoksiineja (niitä samoja joita tavallisessa kahvissa väitetään olevan). Näistä mykotoksiineista 19% oli maksalle haitallisia alfatoksiineja ja 12% munuaisille ja maksalle haitallisia okratoksiineja. Esimerkiksi lakritsanjuuri oli yksi paljon käytetyistä yrteistä joka piti sisällään suuren määrä homeita.

Näitä yrttejä myydään monissa maissa. Vaikka tutkimus tehtiin Pakistanissa, ei se tarkoita että olisimme Suomessa turvassa. Yrtit saattavat saastua missä tahansa tuotannon vaiheessa kasvatuksesta ja kuljetuksesta varastointiin. Tämä ei tarkoita, että kaikki yrttivalmisteet olisivat saastuneita. Kannattaa kuitenkin katsoa minkälaiselta valmistajalta yrttinsä tilaa. Yrtit voivat kyllä lähteä vielä valmistajan pakkaamoltakin puhtaina, mutta kuljetuksen tai varastoinnin aikana ne saattavat altistua ympäristölle joka edesauttaa homekasvuston syntyä.

Lähteet/ lisää luettavaa:

Ahmad B, Ashiq S, Hussain A, Bashir S, Hussain M. Evaluation of mycotoxins, mycobiota, and toxigenic fungi in selected medicinal plants of Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan. Fungal Biol. 2014 Sep-Oct;118(9-10):776-84.

Kirjoittaja: Timo Kettunen

Timo Kettunen

Tasan sitä, mitä sanotaan.

Lue koko esittely

Lue myös: