CrossFit Kuva: Flic.kr/p/a4Upaq CrossFit

Onko CrossFit ylihintaista kuntopiiriä?

Pureudumme myöhemmissä teksteissä siihen, minkälainen harjoittelumuoto CrossFit on. Tässä tekstissä käsittelemme lajin muita puolia.

Yhteisöllisyys

CrossFitin ero moniin harjoitusmuotoihin on sen yhteisöllisyys. CrossFit-salilla hikoilu on lähtökohtaisesti sosiaalista. Porukkaan imeytyminen alkaa peruskurssi On Rampilla, jossa liikkeiden opettelun ja intensiteetin vähittäisen kasvattamisen lisäksi tutustutaan treenikavereihin kannustamalla ja auttamalla näitä vaikka laskemalla tehtyjä toistoja.

Peruskurssilta valmistumisen jälkeen tutustuminen jatkuu perustunneilla eli WOD:eissa, joissa on pakko ottaa kontaktia toisiin esimerkiksi samalla levytangolla treenatessa. Vahvan yhteisöllisen aspektin johdosta CrossFitissä tapaa ihmisiä, joihin ei ehkä muualla tutustuisi. Harvoin uudet ystävät jäävät ”vain” salille. Salituttujen kanssa saatetaan nähdä myös vapaa-ajalla, tai vähintään osallistuminen salin pikkujouluihin, grillibileisiin, kisamatkoille tai pelkkä ennen tai jälkeen treeniä tapahtuva pakiseminen sohvaryhmällä vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Saliyhteisö saa harrastajan palaamaan salille. Se tekee harrastamisesta kestävää. Se tukee elämän alamäissä ja juhlii kohokohtia. Jos CrossFit olisikin ylihintaista kuntopiiriharjoittelua, harva jatkaisi sitä ilman yhteisöä.

Ylihintaisuus

Mikä tekee CrossFitistä kalliimpaa kuin muut lajit?

1. Valmennus – jokaisella CrossFit-tunnilla käytössäsi on valmentajan asiantuntemus ja saat jatkuvaa palautetta.
2. Tilaa tarvitaan per harjoittelija enemmän kuin normisalilla.
3. Tunneille mahtuu rajattu määrä ihmisiä.

Mainos
Mainos

CrossFit ei ole halpaa, mutta yllä mainitut, lajin kannalta välttämättömät asiat maksavat.

Kuntopiiriharjoittelu

CrossFitin englanninkielinen määritelmä kuuluu seuraavasti: constantly varied functional movement performed at high intensity in a communal environment equals health and fitness. Jatkuvasti muunneltu toiminnallinen harjoittelu korkealla intensiteetillä suoritettuna yhteisöllisessä ympäristössä tuottaa terveyttä ja suorituskykyä.

CrossFitin määritelmä on kohtuullisen väljä. Tavoite on saada ihmiset parempaan kuntoon, mutta työkalut jäävät pitkälti salin ja valmentajien päätettäväksi.

Suurin osa Suomen saleista tekee itse oman treeniohjelmointinsa ja pääosalla on harjoituksissa erikseen voima- ja kunto-osuudet. Treeniohjelmointi suunnitellaan pitkälle ajalle, ei vain päiviksi tai viikoiksi. WOD:n sisältö ei ole sattumaa. Tätä on tietenkin vaikea huomata, jos tarkastelee CrossFit-salin sivuilta löytyviä yksittäisiä treenipäiviä.

Näkemys ”CrossFit on kuntopiiriharjoittelua” kertoo siitä, että ymmärrys CrossFitistä lajina on melko pinnallinen.

Kirjoittaja: DoWeEvenLift

DoWeEvenLift

DoWeEvenLift -nimimerkillä kirjoittavat Antti Akonniemi ja Meri Pekkanen treenaavat ja valmentavat CrossFitiä CrossFit Herttoniemen salilla.

Lue koko esittely

Lue myös: